24.6.2018 16:20

Oblíbené recepty :

Avokádová pomazánka

Suroviny :          1 zralé avokádo,1 až 2 stroužky česneku, koření, sůl.

Z rozpůleného avokáda vyjmeme pecku, vydlabeme lžičkou, rozmělníme např. vidličkou. Přidáme utřený česnek dle kvality a chuti. V rámci dochucení se dají použít různé kombinace :

-          koření typu vegeta, sůl není zapotřebí (obsažena v pečivu)

-          rajčatová dužnina, bazalka, sůl pepř

 

Vše dokonale smícháme a mažeme nejlépe na tmavé pečivo. Některé recepty uvádějí přidání šťávy z limetky nebo citronu.

 

 

Pohanková kaše s ovocem 

Suroviny :         pohanka, ovoce, koření

Pohankovou mouku (čerstvou) nebo pohanku namočenou ( večer na deset minut a ráno propláchneme) a celou nebo rozmixovanou přidáme k čerstvé ovocné šťávě nebo k rozmixovanému ovoci dle chuti. Možno dochutit vanilkou, skořící, kardamonem, badiánem, hřebíčkem ...

 

 

Polévka z dýně Hokkaidó

 

Suroviny :       200g dýně hokkaidó

                        1 střední až větší cibule

                        kořenová zelenina (určitě jedna větší mrkev, dle chuti petržel, pastiňák či celer)

                        koření (kurkuma (nebo kari), dle chuti kopr, kmín… )

                        olivový olej

                        voda

                        sůl

 

Hokkaidó rozpůlíme a odstraníme měkkou dužinu se semínky. Semínka nevyhazujeme, dají se jíst. Slupku důkladně omyjeme, odstraňujeme jen poškozená místa. Ve velkém hrnci necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku (popřípadě s utřeným česnekem). Poté přidáme slupku z dýně, kořenovou zeleninu, koření, zalijeme vodou a max. 5 minut dusíme. Polévku rozmixujeme spolu ze syrovou částí dýně. Při servírování do talíře přidáme olivový olej (malé množství).

Pro děti možno přidat na konci mixování. Důležitý pro vstřebání vitamínů.