Oblíbené recepty :
Suroviny : 1 zralé avokádo,1 až 2 stroužky česneku, koření, sůl.
Z rozpůleného avokáda vyjmeme pecku, vydlabeme lžičkou, rozmělníme např. vidličkou. Přidáme utřený česnek dle kvality a chuti. V rámci dochucení se dají použít různé kombinace :
- koření typu vegeta, sůl není zapotřebí (obsažena v pečivu)
- rajčatová dužnina, bazalka, sůl pepř
Vše dokonale smícháme a mažeme nejlépe na tmavé pečivo. Některé recepty uvádějí přidání šťávy z limetky nebo citronu.
Suroviny : pohanka, ovoce, koření
Pohankovou mouku (čerstvou) nebo pohanku namočenou ( večer na deset minut a ráno propláchneme) a celou nebo rozmixovanou přidáme k čerstvé ovocné šťávě nebo k rozmixovanému ovoci dle chuti. Možno dochutit vanilkou, skořící, kardamonem, badiánem, hřebíčkem ...
Suroviny : 200g dýně hokkaidó
1 střední až větší cibule
kořenová zelenina (určitě jedna větší mrkev, dle chuti petržel, pastiňák či celer)
koření (kurkuma (nebo kari), dle chuti kopr, kmín… )
olivový olej
voda
sůl
Hokkaidó rozpůlíme a odstraníme měkkou dužinu se semínky. Semínka nevyhazujeme, dají se jíst. Slupku důkladně omyjeme, odstraňujeme jen poškozená místa. Ve velkém hrnci necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku (popřípadě s utřeným česnekem). Poté přidáme slupku z dýně, kořenovou zeleninu, koření, zalijeme vodou a max. 5 minut dusíme. Polévku rozmixujeme spolu ze syrovou částí dýně. Při servírování do talíře přidáme olivový olej (malé množství).
Pro děti možno přidat na konci mixování. Důležitý pro vstřebání vitamínů.